Una llar pels gats del carrer de Salou és possible

Des de les associacions animalistes locals es reclama un refugi controlat i digne pels animals. La recuperació del Parc Botànic de Salou podria ser un espai ideal pels felins i de retruc un gran atractiu turístic

Fa uns dies llegíem la notícia de la donació solidària de l’Ajuntament de Salou a les associacions animalistes de la vila. Una aportació de 500 quilos de pinso que servirà per alimentar els gats de carrer els mesos vinents.

El batlle Pere Granados comentava que “en aquests moments de pandèmia i de crisi econòmica volem ajudar les persones que actuen, amb valors solidaris, pel benestar animal”. Una excel·lent notícia que agrairan els gats aquest estiu incert però també als animalistes, que veuen reconeguda la seva tasca altruista i constant dels darrers anys.

Gat de carrer de la colònia de la Platja Llarga de Salou / MARC CROS.

Aprofitant la sinèrgia col·laborativa, ara caldria que l’ajuntament ajudi a trobar un espai per millorar les condicions dels gats de carrer de Salou. Una demanda que fa temps que reclamen les associacions de la vila. La idea seria cedir un parc de la ciutat per centralitzar i controlar una part de les colònies de gats, ara escampades arreu del municipi. Els gats que tenen més sort viuen a tocar de la platja o en parcs urbans, mentre d’altres malviuen en descampats i racons perillosos. Es calcula que a Salou hi ha prop d’un centenar de colònies felines, controlades gràcies als animalistes.

Actuar amb respecte pels animals és sinònim de civilització. En aquest sentit, obrir un espai on locals i visitants puguin interactuar i alimentar els gats en un ambient natural seria una iniciativa que podria esdevenir una nova atracció turística per Salou. Un reclam molt habitual en altres destinacions turístiques d’arreu del món però encara inexistent a casa nostra. Anglaterra, Holanda, Argentina, Malàisia, Turquia o els Estats Units tenen atraccions turístiques amb els gats d’amfitrions, aquí els exemples més curiosos

Els gats són el gran reclam del popular cementiri de la Recoleta a Buenos Aires.

El Parc Botànic, nou refugi dels gats de Salou?

 

D’entre tots els parcs i jardins municipals, el que millor funcionaria seria el Parc Botànic de Salou. Un gran espai natural i de disseny que actualment està en desús i tancat al públic. Inaugurat l’any 2009, es va clausurar pocs anys després a causa de la crisi econòmica i de l’elevat cost de manteniment que requeria. Després d’anys sense novetats sobre el futur del jardí botànic, cedir-lo als gats de carrer seria una manera de recuperar-lo i tornar-li tot l’esplendor.

Es tracta d’una illa sencera amb 1,7 hectàrees de terreny, centeners d’espècies vegetals, una construcció arquitectònica de valor amb fonts ornamentals i escultures artístiques. En definitiva, seria una llar ideal per als felins i una visita imprescindible per a tots els amants dels peluts. A més, reactivar aquest parc atrauria als turistes a visitar la zona nord del municipi, una ruta que podrien complementar amb la visita a la històrica Vila Romana de Barenys. Diversificar els reclams turístics arreu de la ciutat contribueix a allargar la temporada i ajuda a omplir els carrers del poble de vida, on es concentren la majoria de serveis i comerços locals.

Imatge del Parc Botànic de Salou. / ELISABETH MAGRE.

Un parc autogestionat i econòmicament rendible

 

Qui millor podria organitzar i gestionar aquest nou espai serien les associacions animalistes de la vila, que han demostrat la seva capacitat per vetllar per la salut dels animals i per crear una potent xarxa de voluntaris que hi col·laboren desinteressadament amb recursos, aliments, temps i difusió a les xarxes socials. Per exemple, des de la guia Mapilife Salou cada estiu cedim un espai del mapa per donar a conèixer l’associació local SOS GAT SALOa tots aquells que ens visiten. 

Sobre la proposta, la Laura Lozano de SOS GAT SALOU veu amb bons ulls un refugi en aquest equipament tan privilegiat i tan poc gaudit. Recorda que arreu del món hi ha edificis, museus i monuments on els gats atrauen visitants. A més, destaca que un entorn controlat “seria un lloc ideal per tramitar més adopcions, ja que la gent podria interactuar amb els gats”, explica la portaveu de l’associació.

Es calcula que hi ha 90 colònies de gats a la vila / SOS GAT SALOU.

I per últim, cal abordar la vessant econòmica de la hipotètica reobertura. Agafant com a exemple altres santuaris de gats del món, aquest espai podria ser completament autosuficient a través de les aportacions i les donacions dels visitants i associats. De fet, acollir els gats sembla de les úniques maneres de fer pagar alguna mena d’entrada per aquest espai abandonat. Si els animalistes de Salou, de manera independent, han aconseguit tots els objectius que s’han proposat. Avui amb la complicitat de l’Ajuntament aquest gran repte també és possible. Seria el gran refugi de gats del territori i faria de Salou una vila amiga dels animals, petfriendly.

Recuperant el jardí botànic, Salou podria tenir el millor santuari de gats de tota la Costa Daurada. Compartiu l’article per fer-ho possible i aprofitem la difícil situació actual per fer una vila més humana, més sostenible i que vetlli pel benestar dels animals.

Més informació:  Associació SOS GAT SALOU

Shopping Salou, associació de comerciants de Salou
El Pallol, centre comercial de Reus.

Categories