9 experiències al voltant del Castell de Miravet

Guia d’activitats a fer a Miravet i arreu de la Ribera d’Ebre

Mapilife selecciona les experiències més representatives i autèntiques de Miravet. Activitats que combinen natura, història i paisatge, ideals per gaudir amb la parella, la família i els amics. Plans de temporada com la floració i altres que es poden realitzar durant tot l’any: rutes de senderisme, esports d’aventura, atractius culturals o els restaurants més populars.

Experiències a Miravet

Guia Mapilife a Miravet (Terres de l'Ebre)
Les millors experiències de Miravet | Mapilife

1. El Castell de Miravet

Vistes del Castell de Miravet (Ribera d'Ebre)
Vistes del Castell de Miravet | Mapilife

El gran atractiu històric i monumental de les Terres de l’Ebre. Situat al cim d’un turó estratègic, el Castell de Miravet és considerat un dels grans exemples de l’arquitectura romànica militar de tot Occident. Fou un dels fortins més importants dels templers catalans. Un castell d’origen islàmic i conquerit per Ramon Berenguer IV el 1153. Avui encara preserva gran part de l’estructura original del segle XII.

Aquest Castell templer es pot visitar cada dia, l’entrada al recinte és d’entre 3 a 5 euros i l’horari d’obertura és de 9 a 17 h. Recomanem visitar aquest espai amb un guia oficial que aporti referències històriques, curiositats i tota mena de detalls per comprendre la grandesa del temple que es poden escapar en una visita per lliure. Ara bé, sols per endinsar-nos a la fortificació, imaginar el prop de mil anys d’història de les estances o gaudir d’unes vistes panoràmiques de tota la comarca, esdevé una experiència imprescindible si visitem Miravet.

2. La floració

La floració a la Ribera d'Ebre
L'esclat de la floració a la Ribera d'Ebre | Mapilife

Durant la primavera l’entorn de Miravet és un espectacle de flors i colors, els ametllers i els presseguers floreixen i creen unes estampes úniques amb camps espectaculars de color de rosa i blanc. Un paisatge florit que atrau visitants i curiosos d’arreu del món. Ja sigui arribant per les muntanyes del Priorat o pujant per Vandellòs, quan arribem a Móra d’Ebre i ens endinsem a la Ribera d’Ebre podrem albirar aquestes extensions de camps florits, on és habitual veure cotxes aturats i gent fent-se fotografies.

3. Rutes culturals

Vistes des del Castell de Miravet
Vistes des del Castell de Miravet | Mapilife

Per descobrir de primera mà i amb tot luxe de detalls el nucli històric de Miravet i el Castell templer, cal fer-ho amb un guia oficial. Com en Vicens Ayan de Tarvitur amb més d’una dècada d’experiència en rutes culturals i històriques arreu de les Terres de l’Ebre. Tot i que la visita cultural al Castell és la més emblemàtica, també ofereix rutes culturals arreu del territori, com la visita al jaciment iber de Tivissa o als escenaris de la Batalla de l’Ebre. I quan és l’època, de febrer a març, visites temàtiques per veure la floració que esclata a la comarca.

 

4. Caiac a l'Ebre

Caiac al riu Ebre amb Miravet de fons | En Blau
Caiac al riu Ebre amb Miravet de fons | En Blau

A Miravet s’hi pot arribar per molts camins, però la manera més autèntica és per la seva via principal: el riu Ebre. Les vistes més espectaculars del poble i del Castell les trobem des del riu, i les podem gaudir tot navegant amb caiac: un transport ecològic, divertit i apte per a tots els públics.

Els creadors d’experiències EnBlau en destaquen tres rutes amb caiac. Per als més avançats, hi ha la ruta en caiac de Móra d’Ebre fins a Miravet, que té una durada d’entre 2 i 3 hores de palejar tranquil amb aturades per gaudir del paisatge, les illes i banyar-se al riu. Una altra ruta amb caiac és de Benissanet fins a Miravet (1h i 30 minuts), ideal per a famílies i per fer amb nens. I la darrera, una activitat que combina història, natura i piragüisme: la Kayak & Memory, que explica la Batalla de l’Ebre de la guerra civil i que finalitza el seu recorregut a Miravet. Seguiu els EnBlau a xarxes per conèixer de primera mà totes les novetats de la temporada.

5. Gastronomia local

Restaurants de referència on assaborir la millor cuina tradicional de la Ribera d’Ebre:

Molí de Xim (Miravet)

La gran referència gastronòmica de Miravet és el restaurant de cuina tradicional Molí de Xim. Un restaurant de cuina casolana i de producte de proximitat, on el sabor i la brasa en són els grans protagonistes. Disposen de diversos menús de temporada i una carta amb les elaboracions típiques de la comarca i propostes de temporada, com la calçotada a un menú dedicat a la floració. Situat al nucli urbà, aquest restaurant compta amb un gran menjador, una terrassa gastronòmica i terrassa exterior, així com aparcament pels clients al mateix nucli urbà.

Restaurant Molí de Xim a Miravet | 635 111 025
Restaurant Molí de Xim | 635 111 025

Hostal Gastronòmic La Creu (Móra d'Ebre)

L’altra recomanació és l’Espai Gastronòmic de l’Hostal La Creu, a Móra d’Ebre. Un moderm restaurant que ofereix cuina de mercat i creativa, a base de productes de qualitat i de proximitat, com una bona selecció de vins de la terra. Guardonat com un dels Hostals Gastronòmics de referència a Catalunya per la seva gestió familiar, allotjament confortable, compromís amb el territori i per una oferta culinària de qualitat.

Hostal Gastronòmic La Creu a Móra d'Ebre
Hostal La Creu | 977 400 707

Sant Jordi (Rasquera)

I per agafar forces per visitar Miravet i la comarca, recomanen fer parada al bar restaurant Sant Jordi, situat a la carretera C-12 que connecta Móra d’Ebre i Rasquera. Un bar familiar conegut pels seus esmorzars de forquilla amb carn a la brasa, els arrossos i les tapes casolanes.

6. El Pas de la Barca i l'Embarcador

L'embarcador de Miravet | Mapilife
L'embarcador de Miravet | Mapilife

Per captar la instantània més emblemàtica del Castell templer, cal anar a l’embarcador del poble i poder aconseguir l’estampa més popular de Miravet. A més, al final del carrer vorejant el riu, trobem el singular i tradicional Pas de la Barca. Es tracta d’un transbordador format per dos llaguts, el darrer de la Catalunya Sud que funciona sense motor i que ens comunica amb el bosc de la ribera i l’altra banda de l’Ebre. Uns reclams situats al voltant de la plaça de l’Arenal, on també hi ha el Punt d’Informació, aparcament, una plaça amb bars i terrasses, així com una àmplia zona verda a la vora del riu.

7. Excursions i senderisme

Senderisme a Miravet | Mapilife
Excursions des de Miravet | Mapilife

Miravet és un excel·lent punt de partida per fer excursions de muntanya, unes rutes circulars que es poden iniciar del nucli històric o des de l’aparcament del Castell i que estan perfectament senyalitzades. Hi ha un gran ventall de rutes per a totes les edats i nivells, que permeten veure l’imponent castell en perspectiva, un sinuós riu Ebre o la petjada de la guerra al territori.

Destaquen tres rutes: l’itinerari Trinxeres de la Covalta de 3,5 km, 160 m desnivell positiu i una durada 1 h 30 min; la ruta de la Batalla de l’Ebre de 8,2 km, 350 m desnivell positiu i una durada 3 h 15 min; o l’itinerari de la cursa de muntanya ‘La Cameta Coixa’ de 19 km, 1300 m desnivell positiu i una durada 6 hores.

A més, també hi ha altres rutes de gran recorregut que passen per Miravet, com la GR99 o la Via Verda de la Vall de Zafán, una antiga via de tren que unia l’Aragó amb l’Ebre i que avui s’ha convertit en un camí natural per practicar senderisme i ciclisme en família, activitat que organitza Montsport amb seu a Horta de Sant Joan.

8. Segway a Benifallet

Beniemocions també fa rutes amb segway a Tortosa.
Beniemocions també fa rutes amb segway a Tortosa.

Si creuem l’Ebre en cotxe amb el mític pas de la barca de Miravet i anem riu avall per la C-12, al cap de 12 km trobem el poble veí de Benifallet. Aquest municipi acull un dels parcs d’aventura més grans de les Terres de l’Ebre: Beniemocions. Una de les activitats més potents que tenen són les rutes en grup amb vehicle segway per descobrir el nucli històric i l’entorn natural del poble de forma dinàmica i divertida.

Aquest parc d’aventures organitza un gran ventall d’activitats i esports per a grans i petits. En plena natura, disposa de diversos circuits de lianes, tirolines, ponts tibetans i camins de fusta de diferents nivells, així com jocs per a nens i propostes lúdiques per adults, com la tirolina més llarga de Catalunya, de 350 metres. A més, Beniemocions també organitza durant tot l’any nombroses activitats aquàtiques i esports de muntanya, o disposa d’un espai natural privilegiat amb zona de pícnic on passar un dia d’aventures amb la família, els amics i les mascotes.

9. Ceràmica miravetana

La ceràmica miravetana | Ribera d'Ebre Turisme
La ceràmica miravetana | Ribera d'Ebre Turisme

Miravet és un dels pocs pobles de Catalunya que manté viu l’ofici de terrissaire, gràcies als 6 tallers tradicionals que hi ha en actiu. Els canterers de Miravet van aconseguir fama internacional amb gerres de totes les mides per guardar aliments o els càntirs i cadufs per l’aigua. La ceràmica a la Ribera d’Ebre es nodreix de la llarga petjada ibèrica i romana, i les formes i colors provenen del llegat musulmà. Actualment, es continuen creant aquestes peces tradicionals i que es poden adquirir en els canterers del poble, així com peces més modernes o artístiques, ja que la ceràmica miravetana de color de fang rogenc com les roques de sota el castell i envernissada amb les tonalitats tradicionals de marrons, ocres i verds, s’ha convertit en el ‘souvenir’ estrella del poble.

Explora les millors experiències de les Terres de l'Ebre amb Mapilife

COMPARTEIX

WhatsApp
Facebook
X
LinkedIn
Email

SEGUEIX-NOS

Shopping Salou, associació de comerciants de Salou
El Pallol, centre comercial de Reus.

Categories