Tivissa, la capital iber de la Catalunya Sud

Descobrim la ciutat Kum del Castellet de Banyoles, un dels jaciments ibers més extensos i més importants de la península

El Cap de Setmana Ibèric és l’esdeveniment anual de la Ruta dels Ibers més important i que atrau més visitants als jaciments ibèrics de tot Catalunya

Com cada any a principis d’octubre es presenta una gran oportunitat per conèixer com eren els habitants de les nostres terres fa més de 2200 anys. Es tracta del Cap de Setmana Ibèric, un esdeveniment que explica la Ruta dels Ibers i que té lloc a tots els jaciments ibèrics de Catalunya, que acullen visites guiades, xerrades i tallers per a tota la família. Aquest 22è Cap de Setmana Ibèric se celebrarà el pròxim 1 i 2 d’octubre i va dedicat a l’enigma de la llengua ibèrica.

A la Costa Daurada, el gran epicentre d’aquesta jornada és el jaciment Iber la Ciutat de Kum del Castellet de Banyoles. Situat a 6 quilòmetres de Tivissa, aquest antiga ciutat ibèrica és la més extensa i rellevent del sud de Catalunya. Un espai d’accés lliure i gratuït que es pot visitar durant tot l’any. Tot i això, resulta més enriquidor descobrir aquest espai amb un guia experimentat o amb una de les visites guiades que es fan al jaciment.

Qui coneix aquest espai a la perfecció és el guia ebrenc i historiador Vicens Ayan Grau, responsable de l’agència de visites guiades Tarvitur que ens explica de primera mà la importància d’aquest enclavament estratègic: “La visita al jaciment arqueològic de Castellet de Banyoles gira al voltant dels trets que van caracteritzar la cultura ibèrica ilercavona, els ibers propis d’aquesta conca de l’Ebre entre la zona de Mequinenza-Faio, el encreuament on el riu Segre atorga les seves aigües a l’Ebre, i les terres del delta abraçant també el Matarranya, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre sencera, el Montsià i fins a les terres de Castelló i el Priorat”.

La primera pedra del jaciment la va trobar un pagès de Móra d’Ebre fa menys d’un segle i encara avui resta per explorar més de la meitat de la ciutat ibèrica. Vicens Ayan ens contextualitza sobre el terreny la importància del llegat iber a casa nostra: “L’Hoppidum de Khum ens mostra el que era una ciutat fortificada en temps del que anomenem període iber ple i final, una ciutat on habitaven unes 3.500 persones entre mitjans del segle IV i principis del segle II abans de l’era cristiana”.

La visita guiada ens ajuda a entendre i a visualitzar com eren les edificacions d’aquesta ciutat remota: “Ens mostra un model de ciutat fortificada en espigó aprofitant una orografia única en una esplanada triangular que s’aixeca a 110 metres sobre el curs natural del riu Ebre per la qual cosa domina tot l’àmbit que coneixem geogràficament com Cubeta de Móra. El conjunt presenta ben diferenciats els sectors militar, de residència diferenciada i de residències nobles amb estructures industrials i el sector podem dir que religiós”.

Per acabar, l’historiador i responsable de Tarvitur, ens explica el potencial dels ibers ilercavons i perquè tenien l’hegemonia a la zona: “La ciutat ibèrica de Kum controlava i dominava perfectament el comerç per l’Ebre i les vies terrestres de trànsit connectades a la via Herculana (després part de la via Augusta) i Edetana (connexió amb Lleida). A banda determinava el tràfic i la important indústria del comerç del plom i plata que s’extreia a les actuals terres del Priorat”.

Descobreix totes les experiències de Tarvitur

Per completar la visita al Castellet de Banyoles cal anar a Tivissa i visitar el Centre d’Interpretació Espai Ilercavònia, situat a la plaça del Portal (C/ Portell 2). Un espai creat i pensat per explicar el patrimoni històric i cultural del jaciment, amb plafons informatius, vídeos explicatius, maquetes i troballes arqueològiques. L’entrada en aquest museu és gratuïta i per accedir-hi només cal demanar hora a l’ajuntament.

Arribats a Tivissa és imprescindible endinsar-nos i passejar per aquesta vila genuïna amb una forta petjada medieval, considerada Bé Cultural d’Interés Nacional. Un poble acollidor i pintoresc amb un centre històric de carrers sinuosos i laberíntics, cases pairals, edificis que aprofiten les antigues muralles i places amb història viva.

De totes les construccions, destaca l’Església de Sant Jaume, patró de Tivissa, un temple que té la particularitat que està format per la unió de dues esglésies i on es barregen diferents estils arquitectònics amb la Capella del Roser en el seu interior. Un conjunt majestuós coronat per un campanar octogonal de més de 30 metres d’alçada, construït l’any 1550.

Just davant de l’església hi trobem la plaça de la Baranova, l’espai més representatiu de la vila. Fins a la meitat del segle XIX la plaça era ocupada pel cementiri i avui, completament reformada, hi ha un mirador amb unes vistes privilegiades de l’entorn. Des d’aquest indret podem observar fins a tres comarques: la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat. Una vista panoràmica on s’observen les muntanyes que envolten la vila: la serra del Montsant, les muntanyes de Prades i els Ports.

L’entorn natural de Tivissa ofereix un gran ventall d’activitats de muntanya amb camins i rutes per a totes les edats i condicions físiques. A Tivissa hi ha un bon grapat d’excursions per practicar senderisme, camins equipats per pujar parets de la roca amb seguretat i a través de vies ferrades; així com per practicar escalada, circuits de BTT i, fins i tot, rutes a cavall.

Ben a prop de Tivissa, cal destacar el Centre Horus de Pratdip, una ONG ecologista que té cura de la fauna i flora autòctona i protegeix animals amenaçats. Aquest centre organitza tallers i visites guiades al seu parc en plena natura, situat al bell mig de la Serra de Llaberia. Una activitat de caràcter divulgatiu i a favor del medi ambient adreçada a tota la família.

Com a recomanacions per menjar a la vila tenim el Restaurant Alberg Càmping Tivissa, situat a l’entrada del poble. Aquest bar-restaurant ofereix cuina local i compta amb un menú variat a un preu competitiu. A la vila destacar la cuina local i mediterrània del Restaurant Missamaroi, conegut per tenir una de les millors pizzes de la comarca. Per recomanacions a prop de Tivissa, tenim dues experiències gastronòmiques que combinen cuina tradicional de la Ribera d’Ebre amb tocs creatius, com el Molí de Xim a Miravet i l’ Espai Gastronòmic la Creu a Móra d’Ebre

Aquest proper cap de setmana d’octubre i durant la resta de l’any, Tivissa ofereix activitats per totes les edats i experiències úniques del sud de Catalunya. Una vila genuïna i acollidora amb un entorn natural privilegiat i muntanyes d’història per descobrir.


ARTICLES RELACIONATS

Shopping Salou, associació de comerciants de Salou
El Pallol, centre comercial de Reus.

Categories