Ruta virtual amb la guia turística Carme Granados, qui cada setmana ofereix visites guiades pel centre de Reus amb el vermut com a gran protagonista
Entre les coses que cal conèixer quan es visita la ciutat de Reus, sens dubte hi ha la ruta del vermut. Aquesta beguda és tot un símbol de la ciutat i els darrers anys s’ha convertit en una important marca turística que atrau l’interès de molts visitants.
Reserva el Tour Reus & Vermut amb ‘La Teva Ruta’
El seu consum és tot un fet cultural, un element socialitzador que ens connecta amb la tradició i amb la nostra manera de viure. Negre o blanc, amb o sense gel, amb aigua carbonatada o no, amb o sense rodanxa de taronja en el cas del vermut negre, o de llimona en el cas del vermut blanc… Hi ha moltes maneres de prendre’l però de què està fet el vermut?
El 75% és vi blanc (amb algunes excepcions) d’uns 12 graus i el 25% restant és la maceració de la fórmula de botànics de cada marca, feta amb una solució hidroalcohòlica i sucre, per extreure tant els aromes com els sabors de cada element botànic, entre els quals sempre hi haurà el donzell o artemísia absinthium.
Sabíeu que la paraula “vermut” ve de l’alemany? Wermut Wein: Vi de donzell. El donzell sempre s’ha fet servir per les seves propietat digestives i medicinals i és allò que li dona el característic toc amarg.
Per què és el vermut un element tant característic per a Reus? La seva importància no es pot entendre sense saber abans que aquesta ciutat va ser el gran centre productor i exportador d’aiguardents del sud d’Europa al segle XVIII. Aleshores Reus va saber especialitzar-se en un producte que cada vegada era més demanat des del nord d’Europa: Els Països Baixos, el nord d’Alemanya i França, Suècia, Dinamarca, Anglaterra… van fer de Reus una potent indústria vinícola que a més, va triomfar gràcies a la visió emprenedora dels seus productors i comerciants, molts vinguts de fora, així com a la seva ubicació propera al Port de Salou, el més important d’aquells moments a Tarragona i que va esdevenir un notable punt d’intercanvis amb els mercats europeus.
‘Reus, París Londres’ expressa la dita popular. Aquestes eren les tres ciutats que fixaven el preu de l’aiguardent al mercat internacional
I quan sorgeix el Vermut? Ja hem d’avançar fins a finals del segle XIX per trobar els orígens del vermut de Reus. Aquesta beguda però té un origen molt més antic. Si entenem el vermut com una beguda elaborada a base de vi i de botànics macerats, trobem referències similars a l’antiga Grècia, quan la seva finalitat era medicinal, principalment.
Apici a la seva obra De re coquinaria ja parla del vi de donzell: un vi aromatitzat amb donzell entre altres espècies botàniques
També trobem referències al vi de donzell en segles posteriors, però va ser sobretot al segle XVIII quan ja comença a popularitzar-se com un aperitiu. Va ser Antonio Benedetto Carpano, un bodeguer torinès que el posarà de moda entre els italians. Per cert, també va ser a Itàlia on sorgeix el vermut negre o roig, el qual s’aconseguí amb l’addició de caramel.
I a finals del segle XIX els de Reus s’especialitzaran en begudes com els licors, el xampany (sí, sí, fins i tot abans de que aparegués el cava) i el vermut. Considerats els pioners del vermut a Espanya, aviat va començar la seva distribució per tot el país, mentre la marca Vermut de Reus es feia cada cop més gran i coneguda. L’època més àlgida va ser a mitjans del segle XX, quan vam arribar a tenir al voltant de 50 marques de Vermut de Reus. Sens dubte, la capital del Vermut.
Espais com el Museu del Vermut, el Vermuts Rofes, l’Estació Enològica i els petits cellers de la ciutat són llocs indispensables a visitar per conèixer el Vermut de Reus i la seva història. També podeu fer la Ruta del vermut de Reus de la mà de ‘La Teva Ruta’, que ofereix diversos tours que mariden la història, el modernisme i el vermut. Us portaran a aquells llocs que no us podeu perdre!
Reserva el Tour Reus & Vermut amb ‘La Teva Ruta’