“Sóc optimista, aquest estiu anirà força bé”

Entrevistem a la guia oficial de Reus Mari Carme Granados de ‘La Teva Ruta’ per parlar dels reptes de la nova temporada turística a la Costa Daurada

Conversa amb una de les guies turístiques més actives de la Costa Daurada, es diu Mari Carme Granados i és la cara visible de ‘La Teva Ruta Cultural Tours’, companyia que organitza visites guiades a Reus i arreu del Camp de Tarragona des de fa més d’una dècada.

Llicenciada en Història de l’Art i Patrimoni Cultural, Mari Carme Granados és una apassionada del turisme cultural i les seves rutes i explicacions combinen història, art, gastronomia i comerç. Unes visites personalitzades que tenen la voluntat de mostrar a tots aquells qui ens visiten els tresors de la Costa Daurada, que van més enllà del sol i la platja.

Després d’un any complicat per tot el sector turístic, comencen els brots verds. Cal tenir en compte que les visites guiades són experiències segures i que compleixen totes les mesures sanitàries. A més, ‘La Teva Ruta’ aposta per grups reduïts i la majoria de les activitats es realitzen a l’aire lliure.

Com valores la Setmana Santa, ha començat la remuntada?

Sí, totalment, he vist una reactivació molt contundent després d’uns mesos d’hivern on hem estat molt estancats, sense feina a causa de les restriccions i el confinament perimetral. D’ençà de la reobertura s’han accelerat les sol·licituds i les trucades per reservar i fer rutes. Això vol dir que la gent de ganes de sortir, fer activitats i aprofitar per fer turisme de proximitat.

Com creus que anirà la campanya d’estiu?

Sóc bastant optimista, crec que aquest estiu anirà força bé. Sobretot perquè tinc el record de l’estiu de l’any passat on també veníem d’un confinament estricte i, en el meu cas, va ser molt bo. Enguany serà força semblant al de l’any passat, més turisme local que internacional.

Quines novetats oferiràs aquest estiu? 

Si ens deixen i no hi ha noves restriccions estrenarem una nova experiència. Serà un nou sketching tour, una visita guiada que combina exercicis artístics. Ja n’hem fet a Reus i al Parc Samà i ben aviat anunciarem una nova proposta per aquest estiu. Compto amb la col·laboració de la Mar Ramos, llicenciada en Belles Arts, que, en el marc d’una de les meves rutes, proposa una activitat creativa de dibuix o pintura en un indret emblemàtic.

La Costa Daurada es relaciona sovint amb el turisme de masses i de sol i platja, en canvi ‘La Teva Ruta’ aposta per un visitant cultural i grups petits. Qualitat o quantitat, és aquesta la qüestio? 

Crec que hem de cercar el turisme de qualitat, això tampoc cal que vagi en detriment de la quantitat, cal reequilibrar-ho. En el meu cas, ofereixo més bon servei quan les visites guiades són per a grups reduïts, privats o grups bombolla. Fins que tot això de la pandèmia no passi, així seran les visites. Això és sostenible fins a un punt, s’ha muntat una infraestructura per rebre una gran quantitat de turistes i ara cal pensar noves estratègies. Això no es fa d’un dia per l’altre, quan diem Costa Daurada pensem en sol i platja – és evident- però tenim un territori molt divers i ric enels àmbits patrimonial, artístic, arquitectònic… que cal saber aprofitar i valorar.

Ets l’única guia privada de la ciutat de Reus, com ha anat això d’emprendre en un territori on l’oferta turística pública ho vol acaparar tot?

És veritat que això aquí passa molt i, en canvi, en altres destinacions turístiques la iniciativa privada té més protagonisme. Al Gaudí Centre és el mateix personal de Promoció qui s’encarrega de les visites guiades i en la ruta modernista tenen una empresa externa subcontractada per l’Ajuntament. Entenc que en poblacions petites és normal que els ajuntaments s’encarreguin de la promoció però caldria un bon equilibri. També et dic que hi ha bona col·laboració amb el Patronat de Turisme de Reus. En els darrers temps crec que ha faltat comunicació en el sector. Per això l’estiu passat les guies habilitades de Tarragona vam crear una associació per millorar la comunicació amb els patronats i donar-nos a conèixer.

Quina és la ruta imprescindible si visitem la Costa Daurada?

És molt difícil dir-ne només una, ja que tenim un patrimoni molt divers. En diré tres: la Tarraco Romana, que és un exemple de patrimoni de primer ordre; la Ruta del Cister, una ruta medieval molt destacada; i també la Modernista de Reus.

Quin paper juga Reus en la marca Costa Daurada?

Reus s’ha de posicionar com una destinació de turisme urbà cultural. Gaudeix d’una ubicació central per descobrir tot el territori i també té l’Aeroport com a gran porta d’entrada. Reus té un potencial important, com a capital cultural i comercial de la Costa Daurada.

Tens prevista alguna ruta a Salou?

No n’he fet mai cap, encara. Em consta que Visit Salou està preparant nous productes turístics, alguns d’ells vinculats a la cultura. Cal fer valdre el destacat patrimoni històric de Salou que té molt de recorregut.

Com ofereixes les teves visites culturals?

Hi ha diferents tipus de rutes. Les més habituals són les de Reus: la ruta de les botigues històriques, la ruta Reus Secret, que és un recorregut històric a través dels fets més curiosos; i la ruta Vermut i Cuina al Reus modernista. Aquestes estan programades i la gent cada setmana s’hi pot apuntar. Després ofereixo sota disponibilitat visites i rutes personalitzades arreu de la Costa Daurada. Al web hi ha totes les propostes de sortides que oferim i es poden reservar de forma àgil i senzilla a través de latevaruta.com.


ARTICLES RELACIONATS:

Us animem a compartir aquest article i a seguir-nos a FacebookInstagram Twitter

 

Shopping Salou, associació de comerciants de Salou
El Pallol, centre comercial de Reus.

Categories