Coneixeu la polèmica del cartell de Sant Jordi de Barcelona d’enguany? Sense entrar a valorar la qualitat artística, la controvèrsia la va provocar l’elevat cost del cartell: 16.230 euros de diner públic gastats en plena crisi. Un contracte que l’ajuntament d’Ada Colau va pagar amb factures fraccionades – per fer-les passar com una despesa menor – i així adjudicar el disseny a una empresa amiga sense concurs públic. A més, l’alcaldessa Colau que tant diu defensar el comerç de proximitat va contractar una l’empresa de Valladolid, com si aquí no hi haguessin dissenyadors a l’atur o Barcelona no fos la capital del disseny…
Dit això per donar context, us explicaré la meva experiència amb els ajuntaments com a cara visible de la guia Mapilife. Com que ja fa uns anys que dissenyo i reparteixo mapes arreu de la Costa Daurada algunes vegades ajuntaments m’han demanat pressupost. Fa uns anys vaig presentar-ne per fer la renovació dels mapes turístics de Reus i Altafulla. Il·lusionat per fer un mapa institucional que em permetria molta projecció, vaig aportar idees basades en la meva experiència professional i un dossier que no es fa en cinc minuts… però al final em van descartar i van seguir amb l’empresa habitual. Més que el temps perdut, el que més em va doldre va ser que no es van dignar ni a contestar, els vaig haver de trucar per informar-me del procés i sense cap més explicació em van dir que no ho faria. Ho van fer els dos ajuntaments, en èpoques diferents, per això sospito que podria ser una pràctica força habitual.
Per sort la guia Mapilife no necessita subvenció per funcionar, ja que és una realitat gràcies a la petita i mitjana empresa local, als emprenedors i a les grans marques del Camp de Tarragona, que ja fa anys que treballem plegats. Ara bé, amb la irrupció del maleït virus tot el pla de negoci de l’any passat se’n va anar a norris, ja que tots els meus clients van haver de tancar i alguns encara hi estan. Per això, era un moment fer pinya, fer pressió a favor del sector i ajudar-los humilment des de la xarxa i pàgina web. La idea és que si ells resistien i tiraven endavant, Mapilife també.
En aquesta situació, doncs, em vaig tornar a posar en contacte amb els ajuntaments, de les localitats on he fet mapes i promoció turística, per si voldrien patrocinar o anunciar-se a Mapilife de forma excepcional. Ells que es venten de business friendly, de fer costat als autònoms i defensar el producte local. Ho havia d’intentar. Després de desenes de trucades, correus i alguna visita, el resultat el de sempre: cap anunci i temps perdut. L’empresa que porta la publicitat de Reus és de Barcelona, mentre que Salou treballa amb mitjans d’arreu del món, però va descartar un projecte emprenedor que va néixer a la vila.
Però la pitjor experiència amb els ajuntaments encara us l’he d’explicar, farà cosa d’un any, en plena pandèmia i tancats a casa, es posa en contacte amb mi un important ajuntament de la Costa Brava: volien que els hi fes un mapa. Sense feina i amb ganes de treballar, ofereixo una proposta competitiva i flexibilitat total. Els hi presento un dossier del projecte, pressupost detallat i m’ho aproven, “ho tirem endavant”, van dir. Treballo en un disseny des de zero, més de 100 hores de feina i quan ja el tinc quasi enllestit i esperant correccions finals es remodela el govern municipal. Aquest nou govern diu que no li interessa el mapa i que “gràcies per la feina feta” mig any després de fer-me l’encàrrec. Com que no tenim res firmat esperen que em cansi i no reclami la feina feta…
Resumint, només les grans empreses fan negoci amb els ajuntaments perquè tenen més contactes i estructura i poden presentar-se a concursos. Els autònoms i micro-empreses són un cop més la baula més feble de les relacions laborals i al mateix temps peça indispensable de l’economia productiva que alimenta tot un sistema objectivament sobre dimensionat. Per això, quan veus que un ajuntament paga per un sol cartell la feina que et costa mesos la ràbia t’empeny a escriure un article com aquest.
Marc Cros, CEO de Mapilife Costa Daurada