Els reptes de la Costa Daurada davant el coronavirus

L’aposta per una economia circular, recuperar la gestió del nostre territori i actualitzar l’oferta turística, les claus per sortir reforçats de la crisi provocada pel Covid-19

Des de sempre, el mes d’abril ha representat l’inici de la temporada turística a la Costa Daurada, un fet que enguany ha quedat estroncat pel maleït virus que afecta mig planeta. Perduda la Setmana Santa a causa de la quarantena, ara totes les esperances se centren a recuperar certa normalitat durant l’estiu. Una aturada que ens obliga a repensar la Costa Daurada i a posar en valor tot allò que teníem abans de la pandèmia.

Aquesta temporada 2020 no va començar de la millor manera: el gener vàrem patir els efectes devastadors del temporal Glòria, que va causar destrosses i va fer desaparèixer part del litoral. El febrer, una brutal explosió en una empresa química ja ens va fer confinar i va provocar morts. I ara patim una pandèmia global de conseqüències imprevisibles, amb vides que no tornaran, un sistema sanitari col·lapsat i una crisi economia enorme que tot just ha començat. Són senyals, avisos, que ens haurien d’empènyer a fer les coses diferent, a reinventar-nos, a repensar la fórmula de sortir-nos-en plegats i reforçats. Tot seguit, 3 reptes per superar la crisi del coronavirus a la Costa Daurada:

Apostar pel turisme de proximitat

Itàlia marca el camí – ens porta 10 dies – i preveuen començar a relaxar el confinament la primera quinzena de maig, a partir d’aquell moment i de forma gradual es reactivaria l’economia i la vida als carrers. Una situació que calculen que duraria de 3 a 4 mesos on només es permetria el turisme interior i desplaçaments domèstics. Pel que fa a casa nostra, un estudi de Deloitte no preveu la reactivació del turisme internacional fins Nadal.Això vol dir que aquesta temporada la Costa Daurada té el repte de seduir el turisme nacional, apostar per una economia circular i reconnectar amb el territori, posant l’accent en allò que ens fa singulars i començar una nova dinàmica més sostenible.

Entre els esdeveniments que mai no ens hauríem imaginat veure a causa del Covid-19, veurem un estiu insòlit a la Costa Daurada: sense els tradicionals turistes anglesos, francesos, russos, holandesos, americans i d’arreu del món. Aquest 2020 tindrem la Costa Daurada per nosaltres sols, redescobrim-la perquè és el millor lloc on anar de vacances.

Un canvi de xip en el consum basat en l’economia circular, de proximitat i sostenible. No només a l’hora de visitar les nostres contrades sinó també en el nostre dia a dia: comprant a les botigues, comerços i mercats locals; o apostant pel producte fet aquí i amb denominació d’origen, sinònim de qualitat. Evitar la compra online i baixar al carrer a reactivar l’economia dels nostres veïns, comprant a les nostres botigues i omplint altre cop els nostres bars i restaurants, que portaran mesos sense facturar.

Per una Costa Daurada autogestionada

La gestió del confinament d’ajuntaments com Reus i Salou per evitar la propagació del Covid-19 està resultant força efectiva, calien mesures estrictes i s’han fet a temps. De fet, la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre són els territoris amb menys casos i menys morts de coronavirus de tot Catalunya. Aquí teniu el mapa:

Ara bé, la gestió global de la crisi és de les més nefastes del món i ens crea mala imatge en l’àmbit internacional. No haver tancat els principals focus de la pandèmia a temps ens condemna a perdre pràcticament tota la temporada turística tal com l’hem entès fins ara. Un poder local amb veu pròpia hauria fet més pressió per tancar Madrid i Barcelona, tal com han fet a la Xina, Itàlia o Amèrica amb els seus focus de risc.

Cal reacordar que la Costa Daurada és la segona àrea metropolitana de Catalunya i una de les destinacions més potents del sud d’Europa. Tot i això, enguany ens hem quedat sense trens de proximitat que connectaven els municipis de la costa. L’única inversió dels darrers 20 anys han estat uns trens AVE que mai no serviran per connectar el Camp de Tarragona. És urgent un nou sistema, cal recuperar la gestió i la planificació del nostre territori davant d’un model centralista que no funciona.

Repensar l’oferta turística

Aquesta aturada ens brinda l’oportunitat de millorar l’actual oferta turística basada en un turisme de sol i platja i fer l’evolució cap a un model de més qualitat i menys estacional. En comptes de cercar la quantitat, cal cercar la qualitat. Posar més l’accent en l’oferta cultural, gastronòmica, esportiva, històrica i que connecti amb tot el ventall que ens ofereix la Costa Daurada, des del mar a les muntanyes.

Tot i la difícil situació actual, cal ser positius i no dubtar en cap moment del potencial turístic de la Costa Daurada. No només per un clima càlid i suau que gaudim durant tot l’any, sinó perquè som tota una referència en el sector. Tenim el millor parc temàtic d’Europa, PortAventura, que continuarà sent un reclam de primera. Quilòmetres de litoral de sorra fina i platges increïbles, com la de Salou que queda encerclada per les muntanyes, cases modernistes i un passeig imperial. Una gastronomia de referència, basada amb la saludable dieta mediterrània; productes de prestigi internacional, com el vi del Priorat; i una oferta de restauració variada i de qualitat, des de la guingueta de platja que fa una paella de peix fresc als restaurants amb estrella Michelin.

A més, comptem amb una experiència comercial única al món, basada en el petit comerç que converteix els carrers en centres comercials a l’aire lliure. I sense oblidar el llegat històric, com la Tarraco romana; l’art, com el modernisme reusenc, o les experiències esportives, culturals i d’oci que es viuen arreu de la Costa Daurada durant tot l’any.

Ara tenim temps per reflexionar i millorar tots plegats. Toca adaptar-se i reinventar-se, els primers nosaltres: la guia Mapilife. Si en els darrers anys hem mostrat la nostra millor versió a tots aquells qui ens visiten, enguany caldrà resistir i ajudar a totes les empreses que avui han tancat la persiana per responsabilitat a que demà la puguin tornar a obrir.

Shopping Salou, associació de comerciants de Salou
El Pallol, centre comercial de Reus.

Categories