Visita Porrera i viu l’experiència DOQ Priorat

Gaudeix d’un dia increïble entre vinyes de les muntanyes de la Costa Daurada

Per paisatge i gastronomia el Priorat és un dels secrets més preuats de les muntanyes de la Costa Daurada. Una comarca on s’elabora el millor vi del país i un dels més prestigiosos del món, reconegut amb el segell de denominació d’origen de màxima qualitat (DOQ)

Fem una visita a Porrera, al Priorat, una zona rural, de terreny abrupte i gent autèntica, que aposta per un turisme sostenible i responsable amb l’entorn, tot prioritzant la qualitat a la quantitat. I Porrera és una vila del Priorat històric, població que amb només 450 habitants acull 25 cellers, entre els quals hi ha el del cantautor Lluís Llach. En aquest article us proposem una jornada plena d’experiències per descobrir aquesta terra i el seu producte estrella.

Ruta per les vinyes

La casa rural la Caseta del Priorat organitza rutes personalitzades per les vinyes a l’entorn de Porrera. Des de la plaça del poble, un guia local ens puja a la seva furgoneta per recórrer camins rurals envoltats per camps de vinyes que s’enfilen amb els marges muntanya amunt. De camí, ens explica les peculiaritats del terreny de pissarra -que els locals anomenen llicorella- i els fets històrics que han forjat aquests conreus, des de la plaga de la fil·loxera de principis del segle XIX que ho va arrasar tot, fins al boom que va representar per la comarca la recuperació de l’explotació vinícola, fa només tres dècades.

La ruta s’endinsa a la zona de Mas de Cubells formada per vinyes joves que cada època de l’any tenen un color i un encant especial. Des del cim d’aquesta muntanya podem contemplar unes vistes espectaculars de la serra del Montsant i del paisatge captivador de la comarca.

Finalment, l’excursió fa parada a l’ermita de Sant Antoni situada a un turó amb vistes de Porrera. Des d’allí ens proposen una petita caminada per Lo Trosset. Camps de vinyes centenàries que s’ha fet fortes en un terreny de desnivell molt pronunciat gràcies als marges que van alçar els pagesos fa més de cent anys. En total, una ruta d’unes dues hores pensada per a grups petits i que compta amb les vivències apassionades d’un local, que transmet la saviesa del pagès i el seu amor per la terra.

Tast de vins

Tornem al poble per descobrir un celler familiar i amb història de Porrera. Al raser del jardí de la casa pairal farem un tast de vins i licors artesanals. Una degustació dels vins que s’elaboren a partir de les vinyes que hem visitat. Per començar, un aperitiu de luxe com és el saludable i intens oli de DO Siurana. El tast comença amb un vermut amerat al mateix celler i continua amb vins locals DOQ Priorat. Una degustació generosa i variada que culmina amb un moscatell casolà.

Gastronomia de proximitat

A la visita a Porrera trobem diferents propostes de restauració. Per una banda, La Cooperativa: restaurant de cuina tradicional que aposta per un producte ecològic i elaboracions casolanes. I per l’altra, situat a la mateix plaça de Catalunya de Porrera, trobem El Rebost de Can Carlets, que fa una cuina honesta i de producte de temporada a un preu competitiu. Sigui quina sigui la vostra opció, tots els restaurants de la zona ofereixen l’apreciat vi del Priorat.

Vinum, la botiga del vi de Porrera

No ens podem acomiadar del poble i del Priorat sense carregar cap a casa unes ampolles de vi DOQ Priorat. Situada a la plaça de Catalunya de Porrera trobem l’Agrobotiga Vinum. Una bodega especialitzada en la venda dels excel·lents vins de la comarca al millor preu del mercat.

A més, aquest espai que permet tastar els vins abans de comprar-los mentre escoltem les explicacions d’un expert. Nosaltres som molt fans dels vins Fills de la Llicorella, com el Cor de Pedra o el Cassanella, que trobareu en aquesta botiga de vins de Porrera.


ARTICLES RELACIONATS

Shopping Salou, associació de comerciants de Salou
El Pallol, centre comercial de Reus.

Categories