[COVID-19] Més del 90% del sector turístic de la Costa Daurada sense ajudes

La gran majoria dels treballadors i autònoms del sector turístic queden desemparats. Sense ajudes ni ingressos i amb l’estiu més incert per endavant

La setmana passada el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat va obrir una línia de subvencions destinada al sector turístic per pal·liar els efectes provocats per la crisi del coronavirus. Una pandèmia que ha paralitzat el món i un dels principals motors del país, com és el turisme. Aquí podeu llegir la resolució: Subvencions a professionals i microempreses del sector turístic de Catalunya afectades econòmicament per les conseqüències de la COVID-19.

Tot i que la notícia semblava positiva, quan llegim la lletra petita de les bases veiem com la gran majoria dels treballadors del turisme de casa nostra no compleixen els requisits. A més, la quantitat destinada és ridícula tenint en compte el pes del turisme a l’economia. La nota oficial replicada pels mitjans dibuixava la mesura pràcticament d’universal. I des de la xarxa els perfils institucionals subratllaven les ajudes per a microempreses i treballadors de “directes” i de 2.500 euros per persona.

Per començar, la línia de subvencions no contempla el factor estacional del turisme a la Costa Daurada. És a dir, tots els treballadors de temporada i autònoms discontinus – que són la gran majoria – no compleixen els requisits: “La persona beneficiària ha de mantenir la seva activitat com a mínim per un període d’un any des de l’atorgament de la subvenció”, explica l’article 7 de de la resolució.

Els treballadors de temporada no compleixen els requisits per demanar la subvenció

 

Un altre punt que exclou a molts treballadors d’optar a la subvenció és el fet que hagin de demostrar en en el proper any una activitat que es preveu del tot incerta. Tenint en compte que molts negocis, establiments i treballadors no podran treballar a ple rendiment tampoc no podran justificar les despeses habituals. Les bases expliquen que “el pressupost de les despeses corrents que se subvencionen ha de ser com a mínim de 2.500 euros”. En aquest sentit, sembla que la subvenció només pretengui cobrir les obligacions fiscals i tributàries, quan el que caldria és salvar a les persones i els emprenedors.

A més, les bases exclouen directament als treballadors dels hotels, dels restaurants i a la gran majoria dels guies turístics. Per tant, podem afirmar que més del 90% del sector productiu que viu del turisme queda, de moment, sense cap ajuda econòmica per sobreviure a la crisi de la Covid-19.

Les ajudes destinades al turisme per sobreviure a la Covid-19 són de només 3,5 M€

 

I per últim, la quantitat pressupostada per ajudar als treballadors i a les petites empreses del sector turístic a Catalunya és de només 3.500.000 euros, quan l’any passat només el turisme internacional va generar 21.325.000.000 d’euros d’ingressos. La temporada 2019 va ser de rècord amb prop de 20 milions de turistes estrangers que van fer una despesa d’uns 200 euros per persona i dia. El sector turístic comprèn el 13,5% del total d’ocupats a Catalunya, una xifra que a viles com Salou és molt superior. Per exemple, a Cambrils el PIB que genera el turisme és de més del 50%.

Les bases expliquen que “la subvenció consistirà en una aportació única de 2.500 euros per persona beneficiària”. Tenint en compte que el paquet d’ajudes a repartir a tot Catalunya és de 3,5M€, vol dir que només optaran a aquesta subvenció 1.400 treballadors. En aquest sentit, els pocs beneficiats seran de destinacions que tenen turisme tot l’any, principalment de Barcelona.

Per la seva banda, l’Estat espanyol no ha presentat encara cap mesura concreta per salvar el turisme, quan és dels Estats del món que més en depèn. El turisme en el conjunt de l’Estat representa un 15% del PIB i genera un total de 2,8 milions de llocs de feina, entre els directes i els indirectes. Si els autònoms han continuat pagant durant el confinament les quotes més abusives d’Europa, els autònoms de temporada que no estaven donats d’alta a l’inici de l’estat d’alarma s’han quedat completament desemparats per l’administració estatal.

En resum, les ajudes econòmiques anunciades per les diferents administracions no serviran per parar el cop econòmic a casa nostra. Després d’anys generant riquesa com a motor de l’economia, ara, davant d’una temporada on es preveu una caiguda de més del 80% els ingressos en el sector, no hi ha calaix per a fer front a la crisi. L’última esperança són les accions dels ajuntaments, que encara no han anunciat cap mesura contundent per salvar el principal motor econòmic de la Costa Daurada.


Articles relacionats:

 

3 reptes de la Costa Daurada davant el coronavirus

Fotos insòlites: Salou confinat per Setmana Santa

Shopping Salou, associació de comerciants de Salou
El Pallol, centre comercial de Reus.

Categories