El macroprojecte de LaLiga a PortAventura no connecta amb la Costa Daurada

[INFORME MAPILIFE] Cinc punts que qüestionen l’aliança entre PortAventura i LaLiga. Un projecte faraònic i virtual que apareix per sorpresa i divideix els aficionats del Parc

Just el dia que la canalla es preparava per tornar a l’escola i culminava l’estiu més complicat que es recorda a la Costa Daurada, s’anunciava l’aliança entre LaLiga i PortAventura World.

Un projecte presentat des de Madrid pel polèmic president de la LFPJavier Tebas, que ha agafat a tothom per sorpresa i ha deixat desconcertats a bona part dels aficionats del Parc. Tot seguit, informe Mapilife d’urgència amb 5 punts per reflexionar.

Com serà aquest macroprojecte?

Sota el nom The Beat Challenge’, LaLiga vol crear el seu propi parc temàtic en ple recinte de PortAventura Park. Concretament es parla d’una atracció tan alta com el Shambahala a l’àrea de la Mediterrània. A més, el projecte preveu una experiència virtual adreçada als gamers, així com un restaurant, una botiga i un ressort de temàtica futbolística. La inversió rondaria els 150 milions d’euros durant els próxims tres anys.

1. Trenca l’essència del Parc

“Gaudeix de la tranquil·litat d’un poble del Mediterrani”, així s’anuncia encara avui l’àrea que millor representa les arrels del parc, tot un homenatge al seu entorn. En aquest sentit, instal·lar-hi ara una gran torre, videojocs, realitat virtual i tot el que representa el futbol professional és inquietant, ja que posa en entredit el model d’èxit i fundacional del parc. La Mediterrània és la porta d’entrada a un univers de fantasia, que ens convida a descobrir les grans cultures del món. No pas el món del futbol que és el pa nostre de cada dia.

2. Projecte unilateral

Fa anys que es discuteix la viabilitat i l’encaix de les futures ampliacions de PortAventura, primer era el Barcelona World i ara Hard Rock, projectes encallats des de fa anys. En canvi, ‘The Beat Challenge’ apareix com un bolet i se’n preveu la seva construcció de forma immediata, sense debat ni cap estudi presentat. PortAventura és la joia de la corona del turisme de qualitat a la Costa Daurada i cal exigir-li un creixement pensat i harmònic, sense precipitacions i fet amb el màxim consens possible.

3. Desconnectat del territori

En una entrevista a Tarragona Ràdio hem sabut que l’acord entre LaLiga i PortAventura s’ha treballat el darrer any i mig. Tot i això, aquest macroprojecte ha agafat per sorpresa a ajuntaments i al teixit econòmic i social del Camp de Tarragona, que s’han assabentat de la notícia aquesta setmana a través dels mitjans. Un acord anunciat en exclusiva pels diaris El Mundo i La Vanguardia i presentat a 500 quilòmetres de distància.

El desarrelament de PortAventura amb el país és una dinàmica que s’ha accelerat en els darrers anys, ho demostra el fet que la llengua catalana sigui pràcticament residual a les xarxes socials i als comunicats oficials del Parc.

4. Dubtosa viabilitat econòmica

Tenint en compte que estem patint una situació econòmica molt crítica, accelerada per la pandèmia, cal ser molt prudents a l’hora d’erigir noves infraestructures que podrien hipotecar el Parc i el territori per generacions. Tot i que els polítics locals avalen el projecte posant en relleu la inversió econòmica, cal tenir en compte que la novetat pot comportar beneficis a curt termini a grans corporacions però l’impacte no és clar que generi retorn al teixit econòmic de proximitat.

No cal ser economista per veure que LaLiga, com tot el món del futbol, viu també una forta crisi: afectada per l’aturada de la competició, la caiguda de la publicitat o els estadis buits. Una situació imprevisible i volàtil que podria afectar la viabilitat econòmica del projecte.

“Des de Mapilife apostem per un turisme sostenible i de qualitat, per això som crítics a l’hora d’explotar encara més la gallina dels ous d’or que és PortAventura”

5. Els fans del parc, dividits

Mentre els mitjans de comunicació i polítics veuen amb entusiasme l’acord, són molts els fans que alerten de les contradiccions d’aquesta aliança a través de l’etiqueta #SavePortAventura o #LaMediterràniaNoEsToca. Seguidors del parc es mostren preocupats i avisen que aquesta ampliació “destrossa” l’essència del Parc. Recoden que Ferrari Land no acaba de funcionar i critiquen el poti-poti de les atraccions d’alçada: ho titllen de “cartellera publicitària” o de “Parc Frankenstein”. Altres voldrien que es fes realitat l’antiga proposta de crear la zona temàtica d’Egipte per ampliar el Parc. Des de la xarxa observem dures crítiques, altres més constructives i també algunes a favor de la iniciativa, fet que mostra que el projecte no arrenca amb unanimitat.

La sensació de molts fans és que PortAventura s’allunya dels grans parcs de referència i amb una temàtica ben definida. Una pena, ja que sempre hem pensat que ho teníem tot a favor per esdevenir el millor Parc temàtic del món. La notícia ha tornat a deixar en evidència la manca de poder polític i lideratge que pateix el Camp de Tarragona, així com el poc esperit crític de la gran majoria de mitjans de comunicació catalans que s’han limitat a replicar la nota de premsa de Javier Tebas.

Enguany es compleix el 25è aniversari del Parc, inaugurat l’any 1995, un autèntic revulsiu a la zona que ha consolidat la Costa Daurada com una potència turística. Hem crescut amb els passis de temporada i ens hem fet grans plegats, sumant moments de diversió i felicitat amb la família i els amics. Hem vist evolucionar el parc, ben visible des d’arreu del Camp de Tarragona. Per aquest motiu presentem aquest informe d’urgència, per responsabilitat i perquè ens el sentim nostre: estimem PortAventura i no volem que perdi la seva màgia.

Us animem a compartir aquest article i a seguir-nos a les nostres xarxes socials: Facebook, Twitter i Instagram


ARTICLE RELACIONAT

[Exlusiva Mapilife] Salou tindrà una nova atracció d’alçada a tocar de la platja

Shopping Salou, associació de comerciants de Salou
El Pallol, centre comercial de Reus.

Categories