Experiències amb els vins DO de la Catalunya Sud

Tast de vins i activitats a l’entorn dels cellers de la Costa Daurada

Vinyes a les muntanyes de la Costa Daurada. Vins de la Catalunya Sud

La Catalunya Sud és la zona d’Europa amb més riquesa i varietat de vins. La Costa Daurada i les Terres de l’Ebre compten amb quasi mitja dotzena de Denominacions d’Origen protegides: DO Conca de Barberà, DO Terra Alta, DO Montsant i DO Tarragona, així com la DOQ Priorat, l’única denominació d’origen qualificada de Catalunya

La qualitat i gran varietat de vins ha potenciat la gastronomia local. Presents en els millors restaurants de la Costa Daurada, en les degustacions de productes locals i en visites guiades als cellers del territori. Tot seguit, coneixem els millors vins del sud de Catalunya a través de cellers representatius de cada denominació d’origen (DO).

Els Cellers de la Costa Daurada estan marcats per una llarga tradició vitivinícola i un clima mediterrani que afavoreix la maduració del raïm i la concentració de sucs i aromes. Aquets factors han generat una gran riquesa i varietat de marques protegides que són una autèntica joia per als amants del vi.

La dedicació i passió dels viticultors i cellers de la zona han convertit els vins DO del sud de Catalunya en una referència mundial del sector vinícola. A més, la zona és també una destinació enoturística destacada amb activitats, experiències enològiques i rutes culturals al voltant dels cellers. Uns espais de gran valor arquitectònic i paisatgístic. Per això, els vins DO del sud de Catalunya són la combinació perfecta entre tradició, passió i innovació.

Les Vinyes del Convent

Vinyes del Convent
Exterior de Les Vinyes del Convent a Horta de Sant Joan.

DO TERRA ALTA

Les Vinyes del Convent a Horta de Sant Joan

Les Vinyes del Convent és un celler emblemàtic de la Terra Alta i tota una institució a la comarca. Aquesta zona destaca per ser una de les grans productores de la varietat de la Garnatxa del món. Situat en un entorn privilegiat, des del celler podem gaudir d’unes vistes espectaculars d’Horta de Sant Joan, de les vinyes i de les màgiques muntanyes de Els Ports. A més, el celler s’ha dotat de la tecnologia més puntera per elaborar els millors vins de la zona. Ofereixen diverses visites segons les quantitats de tast de vins.

Experiència: La visita més popular inclou un tast de 2 vins del celler. Una visita que comença amb la rebuda al claustre i la benvinguda a les portes de les instal·lacions del celler, per seguir amb la visita guiada per l’interior de les instal·lacions, la visita guiada al Museu i el tast de vins, Els Costums Blanc i Els Costums Negre. 

Celler Vidbertus

Celler Vidbertus a l'Espluga de Francolí.

DO conca de barberà

Celler Vidbertus a l'Espluga de Francolí

El Celler Vidbertus és un projecte familiar d’elaboració de vins de qualitat i arrelats al territori. Elaboren varietats autòctones i de collita pròpia amb el segell de DO Conca de Barberà. Tot i que la varietat tractada principal és el Trepat, que es pot vinificar com a blanc, rosat i negre, també treballen la Garnatxa blanca i negra, la Parellada i el Garrut o Monastrell. Una àmplia varietat de vins que nodreixen una gran oferta d’activitats al l’entorn del celler.

Experiència: Visita al celler de Vidbertus, ruta per les vinyes amb un 4×4 i degustació de 4 vins de comarca. Una activitat que cal reservar amb 2 dies d’antelació i és per un mínim 2 persones.

Cooperativa Falset Marçà

Cooperativa de Falset Marçà
Cooperativa de Falset Marçà (DO MONTSANT).

DO mONTSANT

La Cooperativa de Falset

La catedral del vi del sud de Catalunya. Un edifici modernista dissenyat per Cèsar Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí, que elabora vins i vermuts amb garnatxa negra i blanca, carinyena i la syrah. Ofereixen un gran nombre de visites amb tast i activitats durant tot l’any.

Experiència: D’entre les experiències que ofereix la Cooperativa de Falset destaca la visita teatralitzada. Aquesta visita està protagonitzada per Lo Blai, un treballador poc acostumat a rebre forasters. Una ruta guiada on Lo Blai ens explica tots els detalls arquitectònics del celler i el procés d’elaboració dels vins, vermuts, dolços i rancis en un recorregut que finalitza a la sala de tast, on es degusten tres vins de la gamma ÈTIM, la gran referència de la DO Montsant.

La Caseta del Priorat

Vinyes de Fills de la Llicorera a Porrera.

DOQ Priorat

La Caseta del Priorat a Porrera

L’allotjament rural la Caseta del Priorat, juntament amb el celler familiar de Fills de la Llicorera, organitzen rutes personalitzades per les vinyes de l’entorn de Porrera. Des de la plaça del poble, un guia local ens puja a la seva furgoneta per recórrer camins rurals i camps de vinyes que s’enfilen pels marges típics de les muntanyes del Priorat. De camí, ens explica les peculiaritats del terreny de pissarra -que els locals anomenen llicorella- i els fets històrics que han forjat aquests conreus, des de la plaga de la fil·loxera de principis del segle XIX que ho va arrasar tot, fins al boom que va representar per la recuperació de l’explotació vinícola a la comarca, fa sols tres dècades.

Experiència: Ruta per les vinyes i per l’entorn de Porrera amb un guia local i amb la seva furgoneta. Retorn a la casa pairal i tast de vins DOQ Priorat i licors de la pròpia collita, maridats amb diversos productes de proximitat. Un tast que té lloc al jardí d’una casa amb història del poble. Una activitat per a grups petits i que cal fer amb cita prèvia.

També et pot interessar aquest l’article sobre  Porrera i les experiències DOQ Priorat

Celler Buil & Giné

La Serra del Montsant, el Priorat i el Celler Buil & Giné.

DOQ Priorat

Celler Buil & Giné a Gratallops

Descobreix el Priorat a través d’una de les experiències de Priorat Natur al celler Buil & Giné a Gratallops, un dels cellers més importants del Priorat, conegut per la seva excel·lència en la producció de vins d’alta qualitat. Endinsa’t en la bellesa del Priorat amb una passejada entre vinyes, un tast de vins DOQ Priorat i un tast d’oli a Priorat Natur Falset.

ExperiènciaVisita al Celler Buil & Giné, passejada entre les vinyes i tast de vins de DOQ Priorat. Culmina l’activitat amb un tast d’olis d’oliva de qualitat amb el guiatge dels experts de Priorat Natur de Falset. No et perdis aquesta oportunitat de viure una experiència gastronòmica inoblidable al cor del Priorat.

Adernats Vins i Caves

Celler Modernista Adernats a Nulles.

DO tarragona

Celler Adernats a Nulles

Emblemàtic celler de l’Alt Camp, reconegut amb importants guardons com el Premi Girovi, el Concurs de Vins, Escumosos i Vermuts de Catalunya amb més de 20 edicions. Ofereixen 4 modalitats de visites segons activitats i tast.

Experiència: Tast gourmet amb embotits i formatges. Aquesta activitat consta d’una copa de cava de benvinguda, passejada entre vinyes amb tast d’un vi al peu de la seva vinya ecològica, visita a la Catedral del Vi de Nulles on s’explica la seva història, arquitectura i procés d’elaboració dels vins. Final amb un maridatge de 2 vins i 2 caves Adernats amb embotits i formatges catalans, acompanyats de pa amb oli i avellanes (aigua i most pels menors).

El Brogit

Catalunya Sud

El Brogit experiències

El Brogit és una agència ecoturística de referència a la Catalunya Sud. Organitzen rutes, excursions i visites guiades personalitzades a l’entorn de les DO’s del territori. Unes rutes que es poden fer amb un guia local o per lliure. Experiències completes que combinen natura a través del paisatge del vi, maridatge dels grans vins, visites culturals als cellers i gastronomia catalana en restaurants de referència. 

A més, també ofereixen rutes de l’oli, activitats familiars, esports d’aventura o jocs d’enginy, com la seva escape room portàtil. També ofereixen la possibilitat de combinar més d’un dia d’activitats i dormir en allotjaments rurals del territori. En definitiva, El Brogit et pot organitzar l’experiència, la ruta de vins o les activitats de forma completament personalitzada. 

COMPARTEIX els grans vins

WhatsApp
Facebook
X
LinkedIn
Email

connecta amb mapilife

Shopping Salou, associació de comerciants de Salou
El Pallol, centre comercial de Reus.

Categories