El poble més hospitalari de la Costa Daurada

Descobreix espais naturals de mar i muntanya i un castell monumental

L’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors acull viatgers des de fa segles, avui amb experiències culturals, esportives i gastronòmiques per a tothom

L’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors compta amb una posició privilegiada en el si de la Catalunya Sud. És on comença la plana del Camp de Tarragona i la Costa Daurada, així com la via d’entrada a les Terres de l’Ebre. Cap amunt trobem la Vall de Llors que enllaça amb un conjunt de muntanyes com la Serra de Llaberia, els massissos del Priorat i les muntanyes de Prades.

Més enllà dels propis atractius, l’Hospitalet és una localitat estratègica per tots aquells que vulguin conèixer el conjunt de la Catalunya Sud, una ubicació clau per entendre el monumental Hospital Gòtic que dóna nom a la vila. Aquest, perfectament restaurat, conté el Centre de Visitants del Coll de Balaguer, on s’explica de manera amena l’important rol que jugaven els hospitals a l’Edat mitjana.

L’hospital gòtic del Coll de Balaguer és el monument més emblemàtic de l’Hospitalet de l’Infant. Fundat l’any 1344 per l’infant Pere, fill de Jaume II i Blanca d’Anjou. La seva funció era la d’acollir als pelegrins i vianants que passaven pel Coll de Balaguer i també defensar el lloc. Des del 2016 disposa d’un centre de visitants on es pot conèixer de manera didàctica la relació del castell amb la població. El conjunt inclou un espai museogràfic i també són accessibles les torres nord i sud-oest.

Visita el Castell de l’Hospitalet de L’Infant

 

Aquest punt de trobada on la muntanya es fa mar també ofereix uns paisatges i unes platges naturals úniques. Allí es troben les platges més verges de tota la Costa Daurada. Platges llargues i cristal·lines com la de l’Almadrava, la de l’Arenal o la nudista del Torn, o de més petites i rocoses com la de Cala Bea o la Cova del Llop Marí, també ideals per fer busseig o esnórquel.

De fet, hi ha habilitats uns itineraris marcats per unes boies i uns plafons submarins on s’explica la diversitat d’animals i plantes aquàtiques que es poden contemplar. Per explorar la Cova del Llop marí cal reservar hora de forma gratuïta. Els torn són de 30 minuts i en temporada alta es distribueixen de 10 a 17:30h.

Reserves a la Cova del Llop Marí

Altres rutes destacades per contemplar el mar des d’un altra perspectiva són les de excursions i camins per fer senderisme. Destaca els espectaculars miradors a tocar del mar, des d ‘on es pot apreciar perfectament la forma del Delta de l’Ebre, així com la Ruta dels miradors. Moltes altres discorren per la Vall de Llors i uneixen diferents pobles amb encant, com Masriudoms, Masboquera o Vandellòs.

A Vandellòs, entre oliveres i ametllers, trobem El Centre d’Interpretació Molí de l’Oli de Vandellòs. Ofereixen visites guiades a l’antic molí d’oli de Vandellòs on es conserva la maquinària original i diverses eines, es mostra el procés d’elaboració de l’oli, des de la recollida de les olives fins al seu consum. La visita acaba amb un tast d’un dels millors oli d’oliva de la regió.

Visita el Molí de l’Oli de Vandellòs

L’Hospitalet compta amb una posició privilegiada. Una cruïlla de camins que ha forjat un poble hospitalari i benevolent amb els visitants. Un indret de contrastos amb una gran diversitat de propostes. Una terra tant hospitalària en la qual des del primer dia et sentiràs com a casa.


ARTICLES RELACIONATS

Shopping Salou, associació de comerciants de Salou
El Pallol, centre comercial de Reus.

Categories