Els 4 superaliments de Reus

Productes de gran qualitat amb segell de la ciutat, repassem les propietats saludables i els comerços locals on aconseguir-los

Comprar productes de proximitat al comerç local és una combinació guanyadora. Un consum responsable i sostenible que té retorn. Afavoreix als nostres pagesos, a productors locals i dóna llocs de feina als nostres veïns. A més, el producte fet aquí és sinònim de qualitat, compleix totes les garanties sanitàries i té efectes beneficiosos per a salut. A Reus tenim productes poderosos, símbols de la ciutat: comprem-los, regalem-los, consumim-los.

Les avellanes

Emblèma de la capital del Baix Camp, l’avellana de Reus és un fruit sec de qualitats culinàries i alimentàries excepcionals. Ideal per consumir en qualsevol hora del dia, sigui crua o torrada. La variant reusenca, classificada amb la Denominació d’Origen Protegida (DOP), es cultiva a les comarques del Camp de Tarragona.

avellanes-reus-colmado-giner

Les propietats saludables són ben reconegudes i se’n recomana el consum habitual – tres o quatre cops per setmana – d’entre quinze i vint avellanes – uns 20 grams- que proporcionen 130 calories. L’avellana és rica en greixos saludables que ajuden a reduir el colesterol dolent i protegeixen la salut cardiovascular. També aporta proteïnes per prevenir lesions a les artèries i fibra que millora el sistema digestiu i intestinal. Prolonga la joventut del cos i de la pell i regula un bon funcionament de les funcions cerebrals i del sistema nerviós. A més, està estudiat que té efecte sobre el control del pes i en la prevenció de malalties com la diabetis.

Les avellanes són una gran font de vitamines i minerals. Vitamines que ajuden al bon funcionament del metabolisme, ajuda a prevenir l’envelliment gràcies a la seva acció antioxidant i reforcen el sistema immunològic, entre d’altres beneficis. El fruit sec de Reus conté calci, magnesi, fòsfor, zinc, ferro i coure, entre altres minerals saludables. En aquest article, tots els benfeficis d’aquest fruit al detall.

On comprar les autèntiques avellanes de Reus?

Trobareu aquest deliciós i saludable superaliment al Colmado Giner del centre de la Reus. Ofereixen tot l’any avellanes amb denominació Reus i algunes de les seves varietats més apreciades com són la negreta, paueteta, gironella, morella i culplana. Es poden comprar bosses en format familiar elaborades per productors del Baix Camp i edicions més cuidades ideals per regalar. Ni samarretes ni imans, el millor souvenir reusenc són les avellanes!

El Colmado Giner dispensa les autèntiques ‘Avellanes de Reus’.

A més, en la majoria de supermercats també disposen d’avellanes de Reus. Simplement cal vigilar i comprovar l’origen del producte per evitar les que vénen de fora – com les avellenes turques- que són menys gustoses i no tenen les mateixes propietats. A més, les avellanes procedents d’altres països deixen petjada ecològica que evitem quan optem per un consum de proximitat.

El menjablanc

El menjar blanc o Menjablanc de Reus és el postre més típic de la gastronomia local. Un plat amb arrels medievals que ha evolucionat al llarg dels segles, ja sigui amb elaboracions dolces o salades. Actualment, el Menjablanc és un postre dolç amb la consistència similar a un flam, de textura flonja i merengada, i amb el gust característic de l’ametlla, l’altre principal fruit sec que es cultiva al Camp de Tarragona. A base d’ametlla, midó, canyella i pell de llimona, com es veu a la foto.

La Confiteria Padreny elabora el tradicional Menjablanc de Reus.

Un postre artesenal molt més recomanable per culminar els nostres àpats que els dolços i flams industrials. Els lípids de l’ametlla no són saturats i ajuden a anivellar el colesterol amb greixos saludables i els triglicèrids de la sang. El menjablanc aporta fibra, calci, magnesi, ferro i potassi. De fet, la base de llet d’atmella fa que sigui un postre apte i recomanat per a persones amb alguna malaltia.

On tastar l’autèntic Menjablanc de Reus?

Trobarem aquest dolç a les pastisseries tradicionals de la ciutat, destaca la històrica Confiteria Padreny que elabora i perfecciona aquest postre típic des de fa generacions. Es pot degustar a la mateixa cafeteria de l’obrador, al carrer Hospital, o per emportar i assaborir a casa. Aquest popular Menjarblanc s’elabora amb xarop d’agave, sense edulcorants sintètics ni sucre i és apte per a persones amb diabètis, celíacs o amb càncer. Diposen de diversos formats i també elaboren pastissos i dolços amb el mateix sabor.

 

Molts establiments del Baix Camp ofereixen aquest postre al seu menú, com el Restaurant Sanromà de Castellvell. Un altra interpretació brillant del postre local l’elabora la Gelats Xixona, que fa un gelat sabor Menjarblanc de Reus que es pot consumir durant tot l’estiu.

Oli de Siurana

L’oli d’oliva verge extra és el producte estrella de la dieta mediterrània i una font de salut. Un aliment ric en antioxidants naturals – com la vitamina E i els polifenols – que fa que el llistat dels seus efectes positius sigui interminable. Per exemple, redueix en un 30% el risc de patir malalties del cor i a la meitat el risc de diabetis. També ajuda a prevenir malalties neurodegeneratives, càncers i és indispensable en una dieta saludable a l’hora de controlar el sobrepès o l’obesitat.

L’oli de Siurana és un oli d’oliva verge extra amb Denominació d’Origen Protegida.

El clima suau i càlid i la situació privilegiada entre mar i muntanya de la Costa Daurada creen unes condicions idònies per a la creació d’un oli excepcional. El segell DOP Siurana regula l’oliva arbequina, les condicions de la collita i tot el coneixement de pagesos per aconseguir aquest producte tan arrelat i que forma part del paisatge.

On comprar oli del bo?

Un superaliment sempre present als comerços del Camp i fàcil d’adquirir sense intermediaris a les agrobotigues de pobles com Riudoms, Cambrils, Castellvell del Camp o Almoster, entre molts altres. L’oli de Reus de quilòmetre zero es fa en un molí familiar situat al nord de la ciutat amb prop d’un segle de trajectòria. Com a resultat, s’obté oli d’oliva verge extra 100% arbequí. Or líquid del raig, fet a Reus i ideal per a qualsevol eleboració gastronòmica i pel consum habitual. Podeu adquirir ampolles de 1, 2 o 5 litres a la Botiga Oli Ramon Fonts, situada a la Riera Miró de Reus i oberta cada tarda.

Oliva d’oliva verge extra 100% arbequí del molí Fonts.

Vermut de Reus

Blanc o roig, el vermut és el beuratge local més internacional. Tres de les grans companyies de vermut del món són d’aquí i la marca Vermut de Reus ha fet forat. Fer el vermut a l’hora de l’aperitiu és religió arreu de la Costa Daurada i més enllà. Reus acull el primer Museu del Vermut i proposa una ruta per les terrasses i cellers com a reclam turístic.

El segell ‘Vermut de Reus’ és una gran marca de la ciutat.

Tot i que les propietats principals del vermut són recreatives i gastronòmiques; és a dir, cuiden la salut mental i espiritual. Aquesta beguda alcohòlica d’uns 15º s’elaborada a base d’ingredients naturals i processos artesanals. Una beguda sense greixos que ens aporta un grapat de vitamines i nutrients, com ferro, calci, fibra o magnesi.

On trobar el millor ventall de Vermuts de Reus?

Qui ofereix un gran ventall d’ampolles de Vermut de Reus és el Celler ViCava, situat al carrer Ample. Disposen de les grans referències i les edicions reserva de Miró, Yzaguirre o De Muller, així com edicions locals d’edició limitada. A més, en aquest celler emblemàtic també dispensen d’una gran oferta de vins amb denominació d’origen de la terra, entre els quals destaquen els excel·lents vins DOQ Priorat, un altre producte de proximitat de reconegut prestigi internacional.


Botigues recomanades

ARTICLES RELACIONATS

Shopping Salou, associació de comerciants de Salou
El Pallol, centre comercial de Reus.

Categories