10 idees per millorar Salou a través del futur Eix Cívic

Salou està a punt de viure una transformació històrica

Salou és a punt de fer un gran salt endavant gràcies al projecte del nou Eix Cívic. Les condicions actuals ofereixen una oportunitat única per transformar l’antiga via del tren en una avinguda urbana de referència del sud de Catalunya, consolidant Salou com la capital de la Costa Daurada.

En el marc del procés participatiu, hem pensat 5 idees transformadores que tenim a l’abast amb el nou Eix Cívic. Des de Mapilife, la guia d’experiències de Salou, tenim moltes ganes d’incorporar aquesta gran avinguda als futurs mapes. Des de la guia fem una promoció a favor de la bona imatge de Salou i d’un turisme de qualitat. Pensem que el turisme de qualitat és aquell que beneficia al conjunt del territori, millora la qualitat de vida dels veïns, genera noves oportunitats i preserva la identitat local.

1. TramCamp: Connexió fàcil entre l’estació de tren i el poble

Una de les propostes estrella de l’Eix Cívic és el TramCamp. Un transport que està cridat a revolucionar la mobilitat i la vida de tota l’àrea metropolitana del Camp de Tarragona. Un nou transport urbà que s’estrenarà a Salou, per facilitar la connexió entre l’estació de tren i el poble sense dependre del cotxe o de caminar llargues distàncies. Aquest sistema de transport ha de millorar la mobilitat, connectar les zones clau de Salou i els municipis veïns, fent que la ciutat sigui més accessible i sostenible.

2. La Via Verda de la Costa Daurada

La proposta més reclamada pels veïns és la creació d’una Via Verda entre Salou i Cambrils. Serà el primer pas per crear la gran Via Verda de la Costa Daurada, comparable a la Via Verda de les Terres de l’Ebre. Aquesta via proporcionaria als residents i visitants un espai natural per passejar o fer esport. A més, empreses de lloguer de bicis de la Costa Daurada, com Drac Beach, podran oferir una nova atracció turística adreçada a tota la família.

3. El pulmó verd de la ciutat

Tenint en compte que l’Eix Cívic acollirà el TramCamp i la Via Verda, tot apunta que aquesta avinguda estarà lliure de fum. Una clara aposta per la vida a l’aire lliure i saludable, amb la creació d’espais esportius i naturals ideals per fer comunitat. Mentre el ciment s’expandeix a totes les ciutats, Salou pot guanyar un gran Eix Verd que permeti millorar la qualitat de vida dels residents, tot gaudint de la natura i sense renunciar a les comoditats urbanes.

4. Més aparcament per a l’estiu

Davant la pressió que implica l’afluència estacional i els problemes d’aparcament a l’estiu, l’Eix Cívic ha de saber solucionar aquest gran repte. Els nous aparcaments projectats – soterrats i dissuasius – han d’estar ben connectats amb el transport públic i han de permetre alleujar la congestió del trànsit, treient cotxes del nucli urbà i fomentant una mobilitat sostenible.

5. Mercat Municipal: Cor del nou Eix Cívic

El nou Eix Cívic no seria complet sense una gran plaça central, de caràcter mediterrani i que esdevingui el símbol de la nova avinguda. Salou podria guanyar un nou espai on celebrar-hi grans esdeveniments, concerts, mercats o els actes tradicionals. Tot i que la gran plaça està projectada a l’entorn de la Torre Vella, creiem que ideal que la zona del Mercat Municipal esdevingui el cor d’aquest nou eix. Una manera ideal de promoure l’economia local, els productes del territori i un lloc central per a la interacció social.

Propostes recollides al procés participatiu

L’Ajuntament de Salou està recollint idees i propostes a través del portal Salou Participa. Fins al moment, una quarantena de veïns, entitats i associacions locals han opinat sobre com ha de ser el futur Eix Cívic de la ciutat. Tot seguit, algunes de les aportacions més interessants:

En David Martí, a favor de la transformació verda: “El futur Eix Cívic ha de ser un espai per a les persones, ni per edificis ni vehicles. És una gran oportunitat de tenir un eix verd que transformi de veritat la ciutat i li doni una nova visió.”

En Diego Moreno, en defensa de la Via Verda fins a l’Hospitalet de l’Infant: “És una opció senzilla d’executar, econòmica i ràpida per arreglar les antigues vies i és una manera de comunicar-nos amb els nostres municipis veïns (Cambrils, Miami i Hospitalet) i també de donar-li un valor de turisme familiar, esportiu i de qualitat a Salou, la Costa Daurada i els seus municipis.”

Més espais verds, creació d’equipaments culturals i nous atractius turístics, són les principals aportacions

 

Alberto aposta per la creació d’espais esportius: “El nou eix cívic podria contemplar algunes cistelles amb tots els beneficis que l’esport comporta per a absolutament tot… no només bàsquet, alguna pista més de pàdel també seria beneficiós per a la ciutadania. En definitiva, més esport i menys ciment.”

L’Eulàlia proposta una ruta cultural: “Com a suggerència més particular hi posaria estàtues d’alguns escultors coneguts o locals per tal de fer una ruta especial.”

I per acabar el recull de propostes, l’Alex proposa un equipament per potenciar l’economia local: “A Salou no hi ha cap un viver d’empreses. Els emprenedors marxen a altres ciutats. S’ha de dinamitzar el nou centre pensant en l’economia local.”

En els pròxims anys veurem la culminació d’aquest gran projecte, que serà l’avinguda del futur de la capital de la Costa Daurada. Un Nou Eix que ha de permetre millorar la qualitat de vida dels salouencs i salouenques, vertebrar i modernitzar la ciutat, donar un nou impuls a l’economia local i crear nous atractius turístics. En definitiva, Salou està a punt de viure una transformació històrica

Shopping Salou, associació de comerciants de Salou
El Pallol, centre comercial de Reus.

Categories